Tanjin Blog

Tatjana Milenković

kad dečak mora da štiti majku

Kad dečak prvi put stane izmedju oca i majke on prestaje da bude dete, izgubi dečju nevinost i poraste u trenutku… za onoliko centimetara koliko je bilo moći u njemu da zaustavi očevu ruku koja bi se na majku spustila.
Kad dečak prvi put stane izmedju majke i oca gotovo je njegovo detinjstvo, i priča o tati, mami, deci i psu… i posive sva zajednička letovanja i mamima haljina na cvetove izgubi boju.
Kad dečak prvi put stane izmedju oca i majke on, ako to do tada nije, i bez obzira koliko godina ima, shvati da svet nije prijatno mesto već šuma u kojoj vrebaju vukovi i da je neki možda već u njegovoj kući… kad se to desi on mora da bira stranu a to nije detetov posao i nijedno dete ne treba da bira stranu već da se druži sa drugom decom i radi svoje domaće zadatke.
Kad dečak prvi put stane izmedju majke i oca on susretne novog sebe i sve se promeni, postaje žrtva i borac u jednom trenu, u istom trenu, a to se posle teško pomiri u životu… kroz uspone i padove i sate terapije, sa neizvesnim ishodom zbog mnogo vezanih osećanja u tom paketu koja se posle godinama razvezuju, ako se razvežu.
Kad dečak stane izmedju roditelja nastupi trenutak tišine koja urla u kojem se tri vezane sudbine ružno razilaze zauvek i ništa  više nije isto.
Jednom kad se to desi, dečak će u sebi izabrati stazu kojom će hodati i postaće  zaštitnik slabijih, ili bar onih koji mu tako izgledaju a ne moraju to biti, ili će negde duboko zgrožen sobom, ali i pored toga, biti i sam nasilan  sve boreći se da umanji onaj stari strah koji je nekad davno osetio… u nastojanju da ga više nikad ne oseti jer je podignuta ruka sada njegova i on više nije u opasnosti.

2 Komentari

  1. Ceo svet mi se opet prevrnu i proziveh opet te scene. Moji sinovi su imali 13 i 10 godina kada je on uleteo u sobu i proderao se da njihova majka vise nije njegova zena. Proslo je 7 godina, razveli smo se, oni su sa mnom, sjajni momci, ali ja jos uvek negde strepim i ocekujem posledice tog soka i svega posle.

  2. Imala sam 14 godina kada sam ošamarila oca kako bi njegove ruke, koje su krenule prema majkinom vratu, promijenile pravac, jer bi nju uništile pa makar je samo ovlaš dotakle… Dotakao me tekst.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana.

*

© 2022 Tanjin Blog