Tanjin Blog

Tatjana Milenković

“rad na sebi”

Taj famozni  “rad na sebi”…

Ja, lično, sam najbolje “radila na sebi” onda kada je život radio na meni… i  nije da sam se ja tu nešto pitala i odlučivala… stvari dodju po tebe u svom a ne u tvom tajmingu i ne baš na način koji bi ti izabrao… nekada pokucaju na vrata, nekada ih razvale… da li je  rad na sebi kad propadaš u bunar, što nikad ne bi izabrao i onda kroz „rad na sebi“ gledaš kako da se zadržiš ili izadješ na svetlo… ne radi se to u miru svoje sobe, školski, dok podvlačiš važna mesta u biranoj literaturi nego izađeš napolje i živiš dok život „radi na tebi“… živiš i budeš izazvan da podigneš lestvicu više onda kad ni manju visinu ne preskačeš lako… i preskočiš tu veću zato što moraš a ne što si hteo ili u miru shvatio kako treba… doživiš tako što preživiš, možeš jer moraš da možeš.
Rad na sebi nije stvar odluke nego „situacija kad ne možeš da promeniš okolnosti pa si izazvan da promeniš sebe“… i niko ne bi izabrao da plivanje nauči tako što ga bace u vodu i on mora da propliva ili se udavi… i nema tog rada na sebi u kome ćeš se za to spremiti, nema imitacije te naglosti i te radikalnosti, niti bi ih prihvatio ako ne moraš, ako te ne bace u vodu.
I kako da budeš siguran da to do čega si, onim što zoveš rad na sebi, došao nije  varka uma, što vrlo često jeste i da nisi opet sebi podilazio birajući da shvatiš pogrešno, u skladu sa onim što ti ne remeti ravnotežu.
Ne možeš naći istinu, ona će naći tebe. I doći će kad bude trebalo. To je jedini način da se sretnete. Tvoje je samo da prepoznaš tačku susretanja… i one ispred nje koje su gradile duž.
Samo je to rad na sebi… napolju, uživo, kad te istina ošine, iznenadi i kad se prethodna rešenja pokažu neodrživa iz razloga koji si upravo prepoznao.

1 Komentar

  1. Savršeno!

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana.

*

© 2022 Tanjin Blog