Tanjin Blog

Tatjana Milenković

svim anksioznim na znanje

Svim anksioznim ljudima na znanje… imam za vas jednu lošu i jednu dobru vest… anksioznost se, kao što znate, vraća… al to je zato što dolazi odnekud gde je otišla, znači da odlazi… i u tom njenom ćudljivom ponašanju proći će vam jedan deo života… dobro je znati, dobro je setiti se, kad ona dodje ili se pojača, da će otići kako je došla i da je sva mudrost življenja s njom u tome da prihvatite njenu prirodu, vašu prirodu… to, da je u talasima… talasima koji će zavisiti od vaše napetosti, izazova u životu, vaših unutrašnjih konflikata kojima često nećete naći razlog… i ako pokušavate, to je često Sizifov posao jer se razlozi sakrivaju kao u skrivalicama i tako su baždareni da su često na mestu udaljenom od onog gde mislite da ih treba tražiti, a i nije vam do traganja, vi bi da preživite… težak je to posao, nezgodan je to protivnik… ali ono što sigurno možete je, da kad vas ošine, „da se pravite mrtvi“ i ne date joj da vas uplaši više nego što mora, jer ona je strah po definiciji, nego da se setite pravila da odlazi kao što je došla, da će i ovaj put otići jer sve u životu ima svoje cikluse, i svaki vrh ima svoj pad… drugačije ne može u prirodi jer, prosto, nažalost ili sreću, ništa nije večno i ništa ne traje istim intenzitetom, ni sreća, ni nesreća, već se sa protokom vremena ublaži tako da može da se preživi… i večna sreća dignuta na maksimum mogla bi da šteti… trebalo bi izdržati te hormone.
Anksioznost nije bolest… ona je stanje i niste vi bolesni – takvi ste, tankoćutni, osetljivi ste ljudi, ne mogu svi da budu Švarcenegeri… malo nežnosti za sebe nije na odmet… svetu trebaju i umetnici i policajci… zato kad dodje – ne pridajte joj na značaju… ko lošim vestima, ko ogovaranjima… ona se hrani značajem koji joj dajemo… ignorišite je koliko god možete… ona se suši od toga, bledi… kažite joj – dobro, vidim da si opet tu, izgleda da ćemo jedan deo puta ići zajedno… nemojte da vidi vaš strah, nemojte da se bojite, prihvatite je ko dosadnog saputnika u vozu… sići će… ne idete svi do istog odredišta… i kad vidi da je ignorišete prestaće da vas gnjavi, možda vas čak i ostavi neko vreme… duže vreme, ako je baš ignorišete do mere da joj više ne bude do vas.

2 Komentari

  1. Hvala sto ste ovo podelili sa mnom. Divno je čuti ovakav savet i biti umiren znanjem da anksioznost može biti prevaziđena.

  2. Odličan tekst, sa pravom suštinom. Borim se sa A već neko vreme.. Pustim je da dodje, idemo zajedno na kafu, do prodavnice, po ćerku na trening… I ode.. Vrati se, nekad slabija nekad jača.. Ali kad sednem i nisam raspoložena za nju, kad ne uradim ništa, ona brže bolje put pod noge.. I stvarno je tako! Odličan je osećaj ignorisati je i dopustiti joj da nekad obitava sa mnom i u meni… Samo treba doći do tog trenutka, teško je ali može se

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana.

*

© 2022 Tanjin Blog