Tanjin Blog

Tatjana Milenković

zašto spuštamo kriterijume

Kada ste stalno u vezama sa nekim ko izgleda mnogo inferiorniji od vas, bilo da je u pitanju lepota, obrazovanje, status to na prvi pogled liči na to da birate slabije jer želite da dominirate… često je, medjutim, istina zapravo ta da ste duboko nesigurni u sebe i zato birate partnera za kojeg, pošto izgleda inferiornije, mislite da vas neće ostaviti… birate iz nesigurnosti  i osećanja manje vrednosti… i, onda, paradoksalno, čineći sve, u očajnoj potrebi za ljubavlju, vi učinite da taj neko ne mora da radi ništa, ne mora čak ni da vas voli , na kraju, ne mora ni da bude tu…  jer je otišao… a vi ste ostali duboko nesrećni iako ste dobar deo veze proveli plačući kao da ste, što neko reče, bili u vezi sa glavicom luka a ne čovekom… a birali ste ga po tome da izgleda bezopasno.
… nekad ste, u detinsjtvu, naučili da ne vredite i hiljadu roditeljskih ponašanja moglo je dovesti do toga… i vi ste dobro zapamtili  lekciju, svakom svojom ćelijom… i sada idete kroz život sa tim osećanjem… vi ste malo dete od svojih 20, 30, 40 godina, voljno da spušta kriterijume do odsustva svakog kriterijuma… i potpuno je svejedno kakav je i koliko kvalitetan partner preko puta vas – vi ćete raditi sav posao… voleti, činiti, čuvati, plakati kad ode…  jer ne možete voleti sami a trajati udvoje.

… i nije rešenje spuštati kriterijume dok ne nestanu i dočekivati i otpraćati ljude svih nivoa vrednosti iz života, kao vozove… rešenje je u tome da dignete kriterijume i budete u zoni gde vam nije udobno jer nije poznato, gde niste sigurni da li ste dostojni te osobe jer vam se čini  bolja od vas… znam, liči na naučnu fantastiku ali bar nije tragedija kao ono pre… promenite žanr…  i da se čvrsto držite tog kursa… i da ubrzano rastete iznutra, makar “na silu” kao što se jede u bolesti… to je jedini način… ne obarajte kriterijume – dižite sebe… odlučno, neopozivo… i neprestano ponavljajte kao mantru da ste dobri, da vredite, da ste lepi i da možete to što hoćete, da vredite više od onog za koliko su vam dali dozvolu jer samo tako možete izaći iz začaranog kruga povredjivanja od strane onih koje ste birali samo po kriterijumu da imaju najmanje šanse da vas povrede… i ništa to sa ljubavlju nema veze, ako vam je za utehu… niste vi njih voleli samo vas je bolelo pa ste to pomešalii… samo ste odigravali stare priče sa novim/ starim likovima, u istoj predstavi, u odsustvu glavnih glumaca iz prve postavke, koji su bili opravdano sprečeni da dodju.

1 Komentar

  1. Draga Tanja! Pronašla sam se u ovom tekstu. Uvijek sam birala partnere po principu “da nisam sama”. Ne mogu reći da sam u djetinjstvu naučila da ne vrijedim, međutim po mnogo kriterija (estetskih prije svega, makar u mladosti) sebe sam smatrala osobom koja nema pravo da bira. Sad još manje, s obzirom da sam navršila 43. U pravu ste, treba izaći iz zone komfora, podići kriterije i boriti se (ne uspjeti je bolje negoli uopšte ne pokušati). Hvala Vam puno na ovim riječima! Puno pozdrava od Gordane.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana.

*

© 2022 Tanjin Blog