Tanjin Blog

Tatjana Milenković

zašto stalno grešimo na istom mestu

Mnogo puta u životu nam se desi da prodjemo kroz neko neprijatno iskustvo gde dobijemo gorku lekciju u  kojoj su crvenom olovkom podvučene pouke koje bi iz tog iskustva trebalo da izvučemo. I zaista, jedno vreme nakon toga,  mi prepoznajemo slične situacije i pažljivi smo. Ali sa prolaženjem vremena slabi naš oprez, na površinu izbija naša prava priroda  koja nas je i ranije dovodila u takve okolnosti i odjednom, našavši se na kraju nekog neprijatnog odnosa, ljubavi, prijateljstva, mi prepoznajemo da se nalazimo u poznatoj situaciji i da ponovo izvlačimo iste stare/ nove zaključke u zao čas zaboravljene…opet smo pogrešili na istom mestu, na sličan način.

I tako sto puta dok ne naučimo da je neko naše ponašanje pogubno, da se sa nekim vrstama ljudi odnosi uvek odvijaju i završe slično, da je potrebno prepoznati ih na samom početku, dok još postoji mogućnost da se odupremo iskušenju. Posle upadamo u živo blato.

…dok ne naučimo, ako ikada naučimo, jer je potrebna velika želja da se uči i budnost da disciplinujemo sebe da na vreme prepoznamo da smo ponovo privučeni istom starom matricom, ponovo navučeni na isti štetni obrazac ponašanja… ako ikada naučimo  da iskontrolišemo svoje demone koji pre nas prepoznaju ono što treba izbeći i tamo nas nepogrešivo vode. Ako naučimo da smo, iz ko zna koliko vekova starih razloga, stalno privučeni nekim stvarima kao leptir svetlošću koja će ga spržiti i da ćemo se, pre nego shvatimo, ponovo naći u  odnosu koji ima visok potencijal da u njemu ispoljimo neke svoje osobine čije posledice posle teško propatimo.

1 Komentar

  1. Nebojša Petković

    15. novembra 2017. at 7:23 pm

    …zato što smo čedni i posle greha…

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti prikazana.

*

© 2022 Tanjin Blog