Neki, rekla bih,  mali ljudi, jednostavno, ne poznaju ravnopravnost u odnosima. Oni priznaju samo odnos jači –  slabiji. Ako se prema njima odnosimo sa poštovanjem i kao sa sebi ravnima, oni nas smatraju za slabe i ponašaju se tako. Oni poznaju samo svet predatora i žrtve. Ako procene da niste lovac –  dožive vas kao lovinu,  i to važi za sve odnose koje grade: poslovne, prijateljske, ljubavne. To su oni što vas ne vole kad ih volite, što su loši kad ste vi dobri, oni što vam zabiju nož u ledja koja im s poverenjem okrenete jer prirodno osete nagon lovca kad je žrtva korak ispred njega ledjima okrenuta. Jednostavno,  imaju neku grešku u programu i nesvesno, gotovo refleksno, reaguju iz suprotnog polariteta.

Treba biti dobar sa dobrima i  loš sa lošima. To možda nije hrišćanski ali tako brzo prepoznajete predstavnike životinjskog carstva medju ljudima i čuvate sebe od povredjivanja. U svakom slučaju, treba biti oprezan s onima koji su dobri s nama kad smo mi s njima grubi…jer velika je verovatnoća da će postati grubi kad mi to ne budemo više. I, uopšte, odgovor na našu dobrotu ili loš tretman je perfektan katalizator koji brzo izbacuje na površinu prave ljude. Oni ne tolerišu naš bezobrazluk i s poštovanjem odgovaraju na naše poštovanje.

U krajnjoj liniji, radi se o bazičnom odnosu prema sebi. Ljudi koji istinski poštuju sebe prirodno to očekuju i od vas. Ako ne poštuju sebe –  vas koji im iskazujete poštovanje doživljavaju još gorim od sebe  i preziru vas jer ih niste prozreli.