Par mojih zapažanja o prosečnom muškarcu s ovih prostora. Ogradjujem se od svetlih primera koji to nisu i koji su retka vrsta –   Muškarci  u pravom smislu te reči.

Praksa, što znači život, pokazuje da su na ovim prostorima češći uzrok za prekid braka majke muževa a ne njihove partnerke izvan braka , dakle, svekrve,  koje od početka nisu prihvatale novog člana, uljeza u porodicu, i konstantno podrivale brak svog sina i snaje dok on nije pukao pri čemu je na kraju  izgledalo kao da to nema nikakve veze sa mešanjem drugih. Jednostavno se napravila snežna lavina u kojoj više  ništa nije bilo dobro i par gotovo da se nije sećao prve svadje oko koje je sve počelo. Svekrve su opasnije po mladu zajednicu od drugih lepih, zavodljivih žena koje njihovi sinovi sreću.  Jer –  muškarci sa ovih prostora su, u dubini svoga muškog bića, više dečaci nego preljubnici.

Ma kako mu u braku bilo loše, prosečan muškarac s ovih prostora teško će prekinuti brak  svojom voljom i odlukom. Do prekida braka će se desiti, ako se desi, kad to odluči žena – ona  u braku ili ona van njega, odn.tako što će ova u braku odlučiti da nešto više ne može da podnese, štagod to bilo, ili zato što ova van braka odluči da više neće da bude druga.

Ma koliko ne voleo ženu sa kojom živi ili  sa kojom je u vezi, makar je zlostavljao i varao, štagod loše da joj je radio, trenutak kada devojka, žena  odluči da ode i ostavi  ga, predstavlja  vrlo visoku tačku rizika u njenom životu…jer  postoji verovatnoća da će njen partner to doživeti kao čin poniženja, kao ličnu uvredu zbog čega može postati jako agresivan. Što reče jedan takav, s kojim sam razgovarala u zatvoru nakon što je ubio ženu koja ga je ostavila nakon godina maltretiranja i varanja – „Sad kad sam je ubio – sad je najviše volim, vi to ne možeta da razumete”. Ne mogu, bar ne na njegov način. U pokušaju da spasi svoj život, ta žena ga je izgubila.  I zato pretrnem kad čujem da muškarac kaže za neku ženu da je ona njegov život… jer šta ako “život” poželi nešto drugo, recimo da ima svoj život a ne da nosi teret tolike odgovornosti za nečiji, tudj život. Strašno shvatanje ljubavi zbog koga  poželite da vašu ćerku hiljadu puta ostave i odu umesto da jednom u životu naidje na čoveka koji će je „toliko voleti“ da je neće pustiti da ode i udahne svež vazduh ako poželi.