…” Ako ti nešto treba, javi”…
Ako je čovek bolestan ili je, možda, izgubio nekog, ako je u bilo kojoj vrsti nevolje, male ili veće, treba mu otići na vrata sa tanjirom tople supe ili čašicom razgovora, zavisi šta mu treba i šta vi imate da mu date… ne treba čekati da vam traži… znaćete šta treba čoveku u bolesti ili žalosti – to su nam zajednička iskustva.
“Ako ti nešto treba, javi” je fraza koja nema nikakvu težinu jer čovek vam neće javiti i ne možete ga kriviti zbog toga… pomoć se ne traži, pomoć se prima, a prošnja i primanje darova su oduvek imali različito značenje i prvo je uvek bilo sramota… odnesite supu makar bolesnik ne mogao da jede, promašite temu razgovora al odite čoveku u nevolji na noge… mnogima je teško da traže pomoć što ne znači da im ne treba, takvima često treba najviše.
“Ako ti nešto treba, javi”, liči na ono kad se dva poznanika sretnu posle deset godina, zvučno se izljube i razmene telefone sa obaveznim “javi se”na koje se niko neće javiti do sledećeg slučajnog susreta na ulici za deset godina… čovek u nevolji nema luksuz da ostane bez podrške toliko dugo.
“Ako ti nešto treba, javi” je opšte mesto rezervisano za poznanike i kao sva opšta mesta na svetu ne sadrži autentičan stav već zvuči kao “dovidjenja, prijatno “
Ne čekajte da vam traže pomoć, to je izgovor za nečinjenje… ako vam je neko bolestan ili je nekog izgubio potražite ga, nije vreme da preračunavate na koga je red…. uvek je na vas kad onom drugom nije dobro… nismo ostrva… ljudi smo.