Svako od nas ima svoje rane… i svakom su njegove rane najdublje, ali – nekom je rana gubitak majke u prvoj, a nekom u tridesetprvoj godini… ne potcenjujem ja ničiji bol, ali poznajem posledice koje su kod gubitka majke u prvoj godini takve da oboje ceo život i svaki budući dan, način na koji neko voli, daje i prima ljubav, šta misli o sebi, svetu koji se sa tako ranim gubitkom teško može smatrati prijateljskim… u tridesetprvoj stegne se srce, ostane ožiljak ali čovek već ima neki život pa uzjaše taj talas, povuku ga stvari i nastavi.
Nekom je rana bolestan član porodice oko koga se formira kompletna porodična dinamika, oko njegovih kontrola, bolesti, čekaonica, dijagnoza… i životi svih članova porodice su, prosto, kao neka tužna muzička zavesa u pozadini, kao neki mizanscen za glavni lik, za bolesno drugo dete, oca, majku… i izgleda kao da životi onih zdravih nisu važni, ne postoje, promiču tako, u pozadini glavne radnje.
Neko u porodici ima zavisnike… alkohol, kocka, droga… to je tek muka… i cela porodica nema novac, nema mir, nema slobodu da negde ode i ostavi odraslog čoveka bez nadzora nedelju dana, celu večnost u kojoj svašta može poći po zlu.
Svakog dana gledam ljude heroje… i slušam o onima koji su heroje proizveli jer su heroji morali da mogu… snaga je ono što moraš kad ne postoje druge opcije, partiju igraš s kartama koje si dobio.
Neki od ljudi koje srećemo na ulici, poslu, u školi su napravili herojsko delo što su i jutros osvanuli: očešljani, umiveni, neupadljivi kao da je to potpuno normalna, očekivana i najlakša stvar na svetu koja se, prosto, podrazumeva.
Mali veliki heroji koji su ustavši jutros dobili još jednu bitku dok biju svoj mali veliki rat o kome ništa ne znamo.