Koliko sam samo puta čula „vi ne znate kakav sam ja čovek bio, i sve sam mogao, i svakom sam pomogao, i svakog utešio, a gledaj sad, ne mogu sebe da prepoznam, čini mi se da nikad neću više biti onaj čovek“…

Hoćeš, bićeš, kad ovo što te sad slomilo ostaviš iza sebe.

I koji je taj poslednji stresni dogadjaj nakon kojeg se čovek slomi… ili taj poslednji stepen visoke temperature koji učini da prsne čaša… ili ona nova količina vazduha koja uduvana u balon čini da pukne… i koja je to časica „žestine“ nakon koje prestaje tolerancija na alkohol i kreće ozbiljan alkoholizam sa urušavanjem zdravlja?

„Krčag ide na vodu dok se ne razbije“… A kada se to razbija krčag… može li se to predvideti… kolika je količina vode koju može krčag za svoj radni vek da prenese pre nego ga zadesi kobna sudbina iz narodne poslovice?
„Šta te ne ubije – ojača te“… možda… ali te možda napravi i invalidom… možda ne ta povreda nego združeno dejstvo svih povreda do tada… pa nosiš svoj invaliditet kroz život a on nije vidljiv dok ti se ne pridje bliže, dok se neko ne zagleda, neko koga interesuješ. Jer slab je čovek… i jak je čovek… i oba su iskaza tačna… i to isti čovek… jer “nebo nema miljenike“ makar tako izgledalo neko vreme.
I nije sramota pasti, padamo svi. Nije pao samo onaj čini pad niste videli. I zato s ljubavlju prema sebi kad padnete. Pali ste, pa šta! Ustaćete! Nežno sa sobom kad padnete… kao sa detetom… ne recite mu „ gde gledaš, ni za šta nisi, neposoban si, znao sam, ni da hodaš ne umeš“ (da li vam je to poznato) nego s ljubavlju… pružite mu ruku i kažite „dobro je, ništa strašno, proći će, padaju svi“… jer od toga kakvi ste sa sobom kad padate zavisi kakvi ćete biti sa drugima kad padnu i sa sobom kad ustanete… i da li ćete na pad gledati kao na sramotu koje se stidite ili kao na uspeh jer ste se podigli, uspeh koji vam pomaže da podignete drugog čoveka… kao voljeni, kao roditelj, kao prijatelj… kao psiholog, profesionalni pomagač…
Jer – „jedina situacija u kojoj čovek sme da drugog čoveka pogleda sa visine je ona kad mu pomaže da ustane“.