“Neverovatno… bio je dete iz dobre kuće“… šta znači to da je neko iz dobre kuće… da li to znači da su mu roditelji bogati, ili ugledni, ili samo da su neupadljivi, obični ljudi?
Bogatstvo je bogatstvo i nema veze sa tim kakav je neko čovek i kakvu decu podiže… bogati ljudi mogu biti dobri i loši ljudi, pa potom i takvi roditelji, baš kao i siromašni, uostalom.
Ugledni… šta znači biti ugledan u zemlji Srbiji gde se ugled i obrazovanje prepisuju u porodici i gde se deca fakultetskih profesora već na prvoj godini studija vide kao gotovi, budući profesori na tim istim fakultetima kao da se pupčanom vrpcom prenose naučni radovi i doktorati… ugled je vrlo rastegljiva kategorija.
Vredni, radni, domaćini mogu da pogreše sa decom, mogu da ne dobace do skrivenih mesta koja deca posećuju, do iskustava koja ne mogu da iznesu a na koja ih dobri roditelji, čestiti i nevini za današnji svet, nisu mogli da upozore jer taj svet ne poznaju i nemaju ta znanja.
Šta znači “dobra kuća” i je li to uopšte nešto što se izvana vidi… šta zaista znamo o ljudima kojima kažemo “dobro jutro” u hodniku, šta kriju bilo koja zatvorena vrata u našim zgradama… veselje, zajedništvo, mir, ljubav, podršku ili tišinu, izolaciju, zlostavljanje… verbalno, fizičko, seksualno… u mom poslu nema iluzija o dobrim kućama.
Ja, lično, hvatam sebe da, potpuno nezavisno od svih drugih podela, u dubini svoje duše, osećam da se ljudi, izmedju ostalog, mogu podeliti po jednom, za mene, važnom kriterijumu koji mi se, dok sam radila ovaj posao, sve više nametao: na one koji izbace tek rodjene štence na ulicu ili pored kontejnera, na one koji ih vide i okrenu glavu i one, treće, koji će štence pokupiti sa ulice i pronaći im dom… svoj ili tudj, ali – dom.