„ The Beatles“, najpoznatije bube na svetu… obeležili su svojom muzikom jedan vremenski trenutak i nastavili da traju još dugo nakon što su prestali da postoje… zaradili su mnogo novca, živeli i uživali radeći ono što najbolje znaju a  još i vole… živeli su svoj san, na vrhu.  Pročitala sam negde  da je John Lennon  u nekom svom intervjuu rekao da ništa od njih ne bi bilo, da bi uvek bili klupski svirači, da on nije jedne noći potpisao pakt sa djavolom i prodao mu dušu. Ne znam šta je tačno mislio, kako je taj djavo izgledao, ali… ostalo je istorija. Posle je došla Yoko Ono, bend se raspao, John je pustio kosu, slikao se go, nije više bio sladak momak sa naslovnica, otišao je u neku drugu ravan,  onda je ubijen… i to je, takodje, istorija.
Djavo, kakav god on bio: metafizički, duhovno, religiozno, filozofski ili, tek, samo materijalizovan u formi nečasnih izbora kojim se unesrećuju drugi ljudi a dobijaju velike privilegije, je darežljiv poslodavac, sa visokim bonusima… poslodavac koji odlično plaća svaki prekovremeni rad i obilato nagradjuje svaku ličnu inicijativu u kreiranju i produbljivanju zla. Onom ko sa njim udje u dogovor, “ko sa njim posadi tikve“,  daje sve što malom čoveku na zemlji treba: moć, novac, seks… dugačak je niz… kao u filmu „Djavolji advokat“ gde Keanu Reeves, branivši pedofila i najgoru vrstu ljudi, menja život iz korena, menja stan, pliva u novcu, upoznaje moć, penje se nezadrživo… do trenutka kad mu se ruši čitav život.
Potpisujući ugovor sa takvim poslodavcem, zaneseni lepotom darova, ne obraćamo pažnju na skrivene detalje ugovora… ne vidimo naše obaveze, vidimo samo pogodnosti… previdimo koliko mnogo moramo da damo ako toliko mnogo dobijemo… vidimo samo dobit a ne i cenu a ona bude mnogo velika, zapravo, samo i uvek, proporcionalna dobitku… i to nam dramatično   uruši  život… i potonemo kao kamen bačen na dno sa najveće visine… kamen sa zlatnim šljokicama i cirkonima, skupim parfemom namirisan, s najvišeg mosta, sjajno osvetljenog –  bačen kamen. I – kraj… na vrhuncu krešenda muzičkog komada… opere ili Beatlesa… ili samo života jednog običnog čoveka koji je služio zlu… možda videći, možda čak i ne videći sitne detalje ugovora koji će u zadnjem činu biti, do tada neprimetni, tada podvučeni fluorescentnom bojom i jasno vidljivi potpisniku… sve drugo je luk i voda… sav dobitak od ranije.
… kad djavo dodje po ono što mu je obećano, po ono što je pošteno platio… kad djavo dodje po svoje.