„Šta na njemu vidi…nije ona za njega…njoj treba neko drugačiji…“
Šta mi uopšte, stvarno, znamo o našim prijateljima, o njihovim licima koja su u senci, o njihovoj tajnoj prirodi dok dele s nama onu javnu, onu koju su izabrali da dele, onu na osnovu koje mi o njima stvaramo pretpostavke… često pogrešne jer mislimo da bolje od njih znamo šta njima treba…a pravo lice svakog od nas je ono koje poznaje najmanje ljudi…i onda kada se pretpostavke ne slažu s činjenicama mi biramo da menjamo činjenice.
…gruba greška, jer one su aksiom, starije od najfantastičnije pretpostavke i od njih treba krenuti….jer svako je privučen partnerom koji mu omogućava da kroz njega proživi neku svoju značajnu crtu koja često nije vidljiva, crtu koja je komplementarna sa nekom bitnom osobinom partnera i što je veza duža i dublja – ta crta se manje može zanemariti, bar u tom trenutku, u tom delu nečijeg života.
Možda našeg mirnog prijatelja privlači drska, dominantna partnerka kojoj se divi zbog te divlje crte koju sam nema a koja se njoj „preliva“.. . nekom je potreban osećaj moći koji mu inferioran partner daje, voli svoju sliku u njegovim zaljubljenim očima…neko je sa inferiornim jer misli da su ista liga, tako je naučen – da o sebi misli loše…nekom ko gleda u zvezde možda treba prizemljen, racionalan, jednostavan partner iz dve dimenzije, da ga vodi dok hoda po zemlji s pogledom prema nebu kao što takav, jednostavan, može biti privučen pameću kojoj se divi i koju ne razume… neko ispeglanih ivica možda ima razuzdanu, perverznu stranu pa bira takvog, lakog, čulnog na opšte čudjenje okoline… neko bira partnera čiji se kroj haljine slaže s linijom njegovog automobila…nekima treba partner roditelj da im postavlja granice, da brine o njima dok oni slobodno mogu da nastave da budu mali, neodgovorni…neko bira oslonac, neko da to bude drugom…neko bira onog ko ništa ne pita, ništa ne traži, daje veliki prostor onome ko ga je baš zbog toga birao – da mu da veliku slobodu..pa i da bude sa nekim drugim, možda zabranjenim pa i nevidljivim, bira lažnog partnera da maskira svoj pravi identitet.
Neki biraju ljude koji ih vinu u visine, neki one s kojima propadaju duboko. Isti je pravac samo je smer suprotan, rekli bi fizičari…a nekom je sunovrat zavodljiv kao nekom drugom visina… pitanje scenarija i toga kako su programirani.
Zato su svi naši prijatelji sa onim s kim treba da budu u tom trenutku i mi to moramo poštovati. A i loš izbor je legitimno pravo duše koja u tom trenutku bira tu opciju. Dok ne predje, ako ikada predje, na viši nivo, što je njeno pravo, odluka i krst koji sama bira da nosi.