Mudrost je znati otići na vreme… treba znati prepoznati trenutak kad više ne treba da budemo negde i ispoštovati to osećanje… treba otići pre nego naše prisustvo postane suvišno ili, čak, groteskno.
… treba znati napustiti roditeljski dom i skočiti u svet odraslih umesto se u četrdestoj žaliti kako nam se mešaju u život… prosto – treba otići jer je vreme a ne odeven u štrample vikati kako si velik a niko to ne vidi.
… treba znati ne prepričavati, stalno i javno, precvalim usnama seksualne dogodovštine iz mladosti ne bi li nekog podsetili na svoju seksualnost kao vremešne glumice koje ružno stare pa lascivnim pričama podgrevaju uveli seksepil… treba znati dostojanstveno prestati biti mlad.
… treba znati na vreme se povući iz politike nakon hiljadu dovoljnih godina u kojima si imao vremena da nešto kažeš umesto se smešiti kao našminkani dinosaurus sa izbornih plakata… treba otići pre nego budeš demodiran, potrošen političar koji bi još, i još, da bude, da se slika, da je važan, primećen, da ga ima, u sedlu je, kao, a zapravo je bizaran i tragičan lik… treba znati sići sa plakata.
… treba ćutati ako nisi dobro i čekati da prodje umesto neprestano pričati kako je u tvoje vreme sve bilo pravo, kako su tad žene bile lepe (i ti si valjda), poštene, kako su tad pevačice pevale a glumci glumili, kako te sad lično vredjaju, tebi se obraćaju i na tebe misle kad nešto pevaju( što je već ozbiljan izlet u iracionalno jer ne misli niko na tebe)… treba mirno, bez buke pustiti druge, nove ljude da prave svoje gluposti kao što si ti svoje.
… treba se mirno povući ako si bio slavan stručnjak a sad si ostavljen stručnjak, kompromitovan u struci i privatnom životu i ne treba se žaliti javno na zlu sudbinu i loše ljude i žene koji su samo bili tvoja sopstvena, tvoja rodjena refleksija i tvoj svestan izbor u nekom trenutku.
… treba otići iz veze koja postoji samo u tvojoj glavi a nekom drugom je ona samo način da prekrati dan.
… treba znati otići sa žurke kada pijano trabunjanje zameni lepotu susreta i razmaže se šminka… i očekivanja se razmažu…
… treba otići iz prijateljstva gde nas ne poštuju jer je to prijateljstvo samo u našoj glavi ma koliko nam se ideja o tom prijateljstvu svidjala
… treba znati prepoznati sebe i svoje mesto i biti pametan s tim.
… treba znati – sve u svoje vreme, ne u tvoje .