“Zaslužuješ boljeg” je donelo više zla ljudima od komentara “bolji je od tebe”… Paradoksalno da nešto što zvuči kako kompliment nosi u sebi seme zla veće od jasno izrečene kritike… “zaslužuješ bolje” je uništilo više prijateljstava, ljubavi ili roditelj/dete odnosa nego mnoge poruke sa negativnim značenjem… jer od negativnog je gore samo negativno u pozitivno ruho odeveno… da se ne vidi, da ima mašnu, paket sa eksplozivnom napravom vremenski podešenom tako da se eksplozija koja sledi mnogo nakon što je paket isporučen ne može da dovede u vezu sa davno pristiglim paketom.
Naši prijatelji, naša deca zaslužuju upravo ono što imaju i vole ono što njima treba… ma šta mi o tome mislili… i što pre to prihvatimo duže će nam odnos trajati… i savete dajemo samo i jedino kada nam traže… jer činjenice su starije od pretpostavki i svaka stvar ima svoju vidljivu i nevidljivu stranu… i naša deca i naši prijatelji imaju lica koja nam nisu dostupna… i imaju pravo na njih… čovek bira a ne njegova majka ili drug i insistiranjem na tome da je izbor nekog nama dragog loš možemo učiniti to da taj mora da bira izmedju nas i tog nekog jer ne možemo u isti čamac… kao u onoj mozgalici o kozi i kupusu.
Svako ima svoje izbore… i pravo na njih… i ono nešto što ga je tom čoveku privuklo i bilo ključno… makar nam se to njihovo vezivno tkivo ne svidja. Nisu ljudi dužni da biraju naše izbore… u našem takvom stavu je sadržana misao da znamo bolje.
U tom trenutku, za tog čoveka , sa tim ličnim iskustvom iza sebe – neko je njegov izbor.
I na kraju, svekrva bi za snaju onu koja ume da umesi hleb da joj naraste… sin možda ima drugačije preferencije koje se ne tiču hleba i – ima pravo na njih.